RADET a obținut în instanță suspendarea provizorie a executării silite cerute de ELCEN. Ce înseamnă acest lucru pentru bucureșteni

RADET a obținut în instanță suspendarea provizorie a executării silite cerute de ELCEN. Ce înseamnă acest lucru pentru bucureșteni
Publicat: 27/07/2015, 23:07

„Salutăm decizia instanței dată în dosarul privind suspendarea executării silite impuse de către ELCEN. Deși este vorba de o suspendare provizorie, până la judecarea cauzei pe fond, vom avea acces la banii necesari realizării reviziilor și reparațiilor la instalațiile de alimentare cu energie termică a Municipiului București. Prin această decizie, banii pot fi folosiți pentru a asigura continuitatea serviciului de utilitate publică. Îi asigurăm pe bucureșteni că vom continua să acționăm pentru a realiza ce ne-am angajat la preluarea mandatelor în Consiliul de Administrație și pentru a asigura, în sezonul rece, căldura și apa caldă”, a spus președintele Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET).

Judecătoria Sectorului 3 a admis cererea RADET București, din 23 iulie, și a dispus suspendarea provizorie a executării silite cerute de ELCEN, „până la soluționarea cererii de suspendare a executării silite, formulată în cadrul dosarului nr. 23782/301/2015 al Judecătoriei Sectorului 3 București”. Decizia de suspendare a executării silite este definitivă.

Judecătoria Sectorului 3 București a stabilit în 25 august primul termen în dosarul în care RADET a formulat o contestație la executarea silită cerută de Electrocentrale București (ELCEN).

Suma impusă de ELCEN prin dosarul de executare este în valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de lei sunt penalități de întârziere, care se actualizează în funcție de rata inflației începând din 19 decembrie 2012 până la data plății efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezintă cheltuieli de judecată, 4.724.742,64 lei este actualizarea creanței cu indicele de inflație (în perioada 19 decembrie 2012 – 31 mai 2015) și 65.190,17 lei cheltuieli de executare silită, potrivit reprezentanților RADET.

Începând din 2014, ELCEN a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET București, astfel că toți banii pe care regia îi încasează se duc la creditor.

Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, declara, la sfârșitul lunii iunie, că cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. La sfârșitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, față de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei în 2013.

Recent, Gabriel Dumitrașcu a spus că există suspiciuni privind faptul că ELCEN practică subvenția încrucișată de energie termică și electrică și că va solicita în instanță suspendarea tuturor plăților scadente către societatea comercială.

El a arătat că, în fapt, prețul gigacalorie față de suma de 230 de lei, raportată și aprobată de autorități pentru ELCEN, ar trebui să fie cu cel puțin 30-40% mai mic, pentru a respecta regula cogenerării de înaltă eficiență.

„Pe baza acestor constatări, pregătim o acțiune în instanță. Vom cere instanței să constate nulitatea absolută a actelor de reglementare care au aprobat metodologia de calcul a prețurilor la gigacalorie și, pe cale de consecință, constatând frauda la lege, vom cere suspendarea tuturor plăților scadente către ELCEN până când instanța nu se va pronunța pe această speță. În fapt, încercăm să stopăm lucruri pe care le-am tot sesizat în ultimii ani: ELCEN bagă mâna în buzunarul fiecărui cetățean, ELCEN bagă mâna în bugetul Primăriei Capitalei, iar lucrul acesta trebuie oprit”, a precizat președintele CA al RADET.

Întrebat care este valoarea fraudei în cazul ELCEN, Gabriel Dumitrașcu a spus că nu vrea să se hazardeze, dar că se face o expertiză contabilă de cost.

„Estimăm că frauda este de ordinul miliardelor de lei pe ultimii zece ani, nu vorbim de ultimul an. Acesta este și motivul pentru care cerem suspendarea plăților pentru datoria pretinsă de ELCEN în momentul de față, de 3,6 miliarde de lei, pentru că trebuie să știm exact cât am plătit mai mult prin acest mecanism de suvenție încrucișată”, a spus Dumitrașcu.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, și ELCEN, care aparține Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 23 iulie, că dacă guvernanții nu vor aproba trecerea ELCEN în administrarea Primăriei Capitalei, prețul la energie termică ar putea crește necontrolat, începând din toamnă, iar municipalitatea nu își va mai putea permite să susțină subvențiile pentru cetățeni.

Liderul sindicatului din RADET, Ioana Stoica, a atenționat că din 1 septembrie ar putea fi declanșat conflictul de muncă, în condițiile în care, în lipsa banilor, angajații nu mai pot ține sistemul în funcțiune, iar din cauza stresului, în ultimii doi ani au murit 32 de oameni.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) și din țară (40%). Societatea asigură și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...